Petr Kratochvíl: Porážka s Nitrou je pro nás hnacím motorem

Petr Kratochvíl je jedním z hlavních pilířů, na kterých stojí defense Gladiators. Do minulého zápasu s Nitrou povolila soupeřům v letošní sezoně pouhých 20 bodů, ale útočná slovenská družina jich na Vysočině vydolovala hned 42. Jak se z takového zápasu co nejrychleji zvednout a poučit? Zvlášť, když nás čeká očekávaný souboj s ostravskými Steelers?

Jak jste vstřebali letošní první porážku s Nitrou? Co jste si k tomu výsledku jako tým řekli? Nahlodalo vás to nějak, nebo to prostě byla nepříjemná lekce v cestě za společným cílem?

Příjemné to rozhodně nebylo, ostatně jako každá porážka. U nás je ta pachuť ještě umocněna tím, že jsme v posledních letech moc porážek neutrpěli a nejsme zvyklí prohrávat. Každopádně si osobně nemyslím, že je to nutně něco špatného nebo tragického, pokud se k tomu jako tým dokážeme postavit správně a poučit se z toho. Naopak se to dá využít jako odrazový můstek pro zbytek sezony, jako takový budíček a návrat do reality. Klíčové bude, jestli k tomu takto dokážeme přistoupit, zase trochu spadnout z obláčku a začít pořádně makat. S největší pravděpodobností se s Nitrou potkáme znovu v semifinále a porážka ze základní části je skvělou motivací a hnacím motorem právě pro play off, kde se teprve láme chleba. Takže ne, nemyslím si, že by nás to mělo nějak položit, pokud se k tomu dokážeme postavit tak, jak jsem zmiňoval.

Čím vás jako defense dokázala Nitra přehrát? Bylo to přesností a genialitou Bútory, nebo jejich gameplan prostě ten den dokonale sedl?

Z mého pohledu se sešlo několik faktorů, které měly na výsledek vliv. Prvním z nich je samozřejmě kvalita útoku Nitry, která se jim zapřít nedá. Mají skvělou ofensivní lajnu, šikovné recievery a celé to pěkně spojuje a koordinuje zkušený QB. Bútora umí pěkně číst obranu a několikrát se nám přesně trefil do zahlášené akce. Dalším faktorem byl ale náš přístup, který zápasu předcházel. Právě to bude z mého pohledu klíčový bod, který bude rozhodovat o konečném výsledku letošní sezony. Musíme si to v hlavě trochu přepnout, neusnout znovu na vavřínech a přistupovat ke každému zápasu zodpovědně. Rozhodně se nedalo čekat, že bychom z toho zápasu měli odcházet s nulou, ale 42 inkasovaných bodů je moc. Mimo to se nám také nakupily zranění, ale na to se nedá vymlouvat, jelikož si tím prochází každý z týmů.

Samozřejmě situace je o to náročnější, že hned o víkendu hrajete asi nejočekávanější duel základní části Snapbacks ligy na Bazalech proti neporaženým Steelers. Jak velká je to challenge?

Na tenhle zápas je potřeba nahlížet ve dvou rovinách. Samozřejmě, že se jedná o fanouškovsky asi nejočekávanější zápas základní části, ke kterému se bude upínat velká pozornost. Když se na to ale podíváme čistě z hlediska strategie a umístění, tak nám v tomto zápase prakticky nejde o nic víc, než třeba v zápase s Nitrou. Určitě budeme chtít urvat výhru, ale to chceme v každém zápase, do kterého nastupujeme. Momentálně máme jistotu prvního místa ve skupině a domácího semifinále, nezávisle na výsledku zápasu s Ostravou. Nechci tím vůbec říct, že by o nic nešlo, ale že je to zápas jako každý jiný a stejně tak k němu budeme i přistupovat.

V čem je Ostrava letos tak silná a co bude potřeba na hřišti na obou stranách míče udělat, abyste uspěli?

Ostravě to letos sedí. Jejich hlavní kvalitou je dle mého názoru jejich tvrdost, přístup a nadšení pro fotbal. Zápasy proti Ostravě byly vždycky nepříjemné. Stejně tak je výhodou i fakt, že mají druhý rok po sobě stejného amerického importa na pozici QB, který je tím pádem více sehraný s týmem, než kdyby přišel až před sezonou. Nemyslím si ale, že by měli více talentovaný tým, než máme my. Z naší strany bude klíčové to, jak přistoupíme k přípravě na zápas, jak se nám podaří udržet nervy na uzdě a jak do zápasu vstoupíme..