Představení posil: Tomáš Svoboda a Jan Kabát

Tomáš Svoboda a Jan Kabát

Paddock liga je za rohem! První kolo se odehraje už tento víkend. V průběhu letošní, mimořádně dlouhé offseason vedení Glads opět nezahálelo a přivedlo do svých řad velmi zvučné posily. Pojďme si je tedy postupně představit.

 

Tomáš Svoboda a Jan Kabát

Krátce se nám představte - kolik vám je, co děláte, jaké jsou vaše koníčky, jak dlouho hrajete fotbal?

JK: Je mi 29 let, fotbal hraju 13. rokem, z toho zatím všechny v Pantherech resp. PBP. Fotbal mi zabírá ohromný množství času, takže na nic moc jiného čas nemám, ale ještě hraju na bicí a letos bych se chtěl naučit na kytaru, abych mohl hrát klukům v šatně! 

TS: Ahoj, je mi 31 let ale cítím se pořád na 30. Jsem svobodný a pravděpodobně bezdětný. Americký fotbal hraju už čtrnáctým rokem a jsem čistokrevným Pantherským odchovancem (Prague Panthers pak Prague Black Panthers). Mám rád zvířata, jízdu na kole a čokoládu. K dnešnímu dni (1. 8.) jsem ukončil kariéru pěstebního dělníka a stal se ze mě profesionální hráč amerického fotbalu – Gladiátor! 

Jak jste se dostali k fotbalu?

JK: „Fotbal“ jsem poprvé zkusil na English campu, který pořádala moje střední škola. Zrovna jsem přemýšlel, že skončím s atletikou, protože je příliš individualistická a já toužil po něčem teamovém. Přestože to byl spíše flag a ani s tím to nemělo v reálu moc společného, okamžitě mě to nadchlo. Po návratu jsem si našel Prague Panthers, kam jsem ihned přišel na trénink a v momentě, kdy jsem si na sebe oblékl výstroj a helmu, tak jsem se ihned zamiloval a do teď mě ta láska nepustila.

TS: Naverboval mě k tomu  kamarád, co chodil do školy s Honzou Šimánkem (nyní vážený řezník ve Vinohradské nemocnici), který v tu dobu hrál za Lions. Ten kamarád nikdy nezačal a Lions mi řekli, že zrovna nedělají nábor, tak jsem se dostal k Panthers, kde jsem po jednom tréninku už hrál zápas a dokonce jsem byl zvolen hráčem zápasu, i když jsem měl cca nekonečno faulů, protože jsem neznal pravidla. Jsem moc rád, že to takhle dopadlo – Bůh mi chtěl asi něco říci. 

Na jaké pozici hraješ a co to obnáší?

JK: Standardně nastupuji na pozici Safety. Safety je obránce, který většinou stojí nejhlouběji v hřišti. Měl by mít z obránců největší přehled, rychle číst hru a zároveň být dostatečně rychlý, aby stíhal jak rozběhnuté Wide Recivery při passu, tak nedal ani yard Running backům při runu. 

TS: Linebacker – mám za úkol obíhat velké lidi a chytat ty rychlé. 

Jaký přínos budete mít/máte pro Glads?

JK: Jdu do Glads s dvěma cíly – vyhrát titul a při tom zlepšit hráče z obrany tak, aby z toho mohli další roky těžit. Za tu dobu, co hraju, jsem na hřišti zažil spoustu vypjatých situací a věřím, že také dokážu kluky uklidnit, když se zápas náhodou nebude odvíjet podle našich představ.

TS: Manager Glads, Martin Kulha, se tím moc nechlubí, ale má doma za poličkou takovou velkou (cca 22 cm dlouhou) prasklinu ve zdi, která je dost vidět. Tak jsme se společně domluvili, že asi bude nejlepší tam posadit Czech Bowl, aby to tam nestrašilo návštěvy. 

Jaké jídlo na večeři sníš po náročném zápasu nebo tréninku?

JK: V průběhu sezóny a přípravy se snažím jíst vyváženou stravu, tak abych měl dostatek živin a dobře regeneroval po náročné tréninkové zátěži, nicméně moje slabost je KFC a po zápase se neubráním!

Proč zrovna Gladiators? Co bylo to, proč ses rozhodl právě pro ně a ne jiný český tým?

TS: Kromě výše uvedeného je mi sympatická Jihlava jako město. Zaprvé má v názvu „hlava“ a tak se hraje fotbal – hlavou. A taky je tu krásná Zoo, kam můžu před domácím zápasem zajít načerpat trochu té animální energie. 

Jaký drill máš nejméně rád a nejradši bys ho na tréninku vypustil?

JK: Takhle jsem o tom nikdy nepřemýšlel. Všechny drilly nás mají někam posunout, a tak jsem k tomu vždycky přistupoval. Nejzábavnější samozřejmě je, když proti sobě hrajeme s útokem a nejméně asi pilování jednotlivých technik, nicméně rozhodně bych to z tréninku nevypouštěl.

Co nejradši posiluješ v posilovně, předpokládám, že to není legday, nebo se snad pletu? 

TS: Málokdo to ví, ale americký fotbal není jenom mlácení a násilí, ale jsou to spíš takové šachy s lidmi, kde se mlácení a násilí objevuje (můžete si to představit jako zrychlené kouzelnické šachy z Harryho Pottera). Proto si často beru do posilovny sudoku s vyšší obtížností, abych trénoval mozkové závity. Nohy opravdu necvičím – akorát z toho bolí nohy a na zápase mají hráči přes stehna chrániče, takže by to stejně nebylo moc vidět. 

 

Už tuto neděli nás čeká první zápas proti Ústí nad Labem Blades. Přijďte si nové tváře prohlédnout na vlastní oči a pomoci Glads k vítězství!

Neděle 16. 8. 2020 v 15:45
FC Vysočina Jihlava 
Vstupenky zde: https://ticketspot.cz/akce/paddock-liga-gladiators-vs-blades

#NoLimits #ReadyToWin